commercial heerlen
Toilet geur
multimedia Heerlen

* Club Historie *

De naam Roda J.C. werd geboren in juni 1962. Toen, na een aantal fusies, zag onze club voor het eerst het levenslicht. De naam stamt voort uit namen van voorgangers. Zo besloten Rapid JC en Roda Sport in juni 1962 samen te gaan tot het huidige Roda J.C. De clubkleuren werden over genomen van Roda Sport. De kleur geel was het symbool voor SV Kerkrade (Kerkrade Minor) terwijl de kleur zwart weer te maken heeft met SV Bleijerheide. De naam Roda, ook al wordt er vaak genoeg gezegd: Recht Op Doel Af, stamt af van het Land van Rode!

In het seizoen 1962/1963 speelde Roda JC eerste divisie. Makkelijk ging dit niet, want één seizoen na de fusie degradeerde Roda JC, naar de tweede divisie. Na de degradatie kon het alleen maar beter gaan met Roda JC. Toch leek tweeënhalf jaar later het noodlot toe te slaan. Roda JC stond op de saneringslijst wat betekende dat de geelzwarten als amateurvereniging verder zouden moeten gaan. Alle geluk was met geelzwart toen niet Roda JC, maar het in Brunssum gelegen Limburgia afstand moest nemen van het profesionele voetbal. In het seizoen 1972/1973 was het dan eindelijk zover. Door de sanering promoveerde Roda JC automatisch naar de eerste divisie. Daarin liet de ploeg zich zien. Als debutant eindigde Roda JC op een vierde plaats. Niet genoeg voor promotie maar de lijn was gezet.

Eén seizoen later gooit de club, die niet zou willen promoveren volgens velen, alles van zich af. Het hart van Roda JC gaat harder kloppen als de eredivisie in zicht is. Aan het einde van het seizoen 1972/1973 kan het feest dan ook losbarsten: Roda JC naar de eredivisie. Een prestatie waar men trots op mocht zijn. Voor het eerst in de historie mocht Roda JC ruiken aan de hoogste profcompetitie van Nederland. Roda JC wist zich in het eerste seizoen eredivisie te redden, de ploeg eindigde net boven de rode streep, waardoor er nog een jaar eredivisie aan vast geknoopt werd. En er zouden nog velen volgen!

Juliana
Van de fusieclubs waaruit Roda JC is voortbestaan zag Juliana als eerste het levenslicht. Juliana speelde haar wedstrijden op een terrein aan de Heerlenersteenweg. Toch werd in 1906 al stiekem vooruit gekeken. De Jongens van "De Bank" in Spekholzerheide bekeken wat ze konden uitvoeren. Toen er vaker gesproken werd over de sport voetbal gingen zij samen naar Aken om van hun spaarcenten een echte leren bal te kopen, waarna er in 1908 serieus werd nagedacht over een voetbalvereniging. De vijf vrienden hielden in de openlucht, op hun bekende plek, vergaderingen. Wat er toe geleidt heeft dat de oprichting van een club een feit was. De eerste Kerkraadse voetbalvereniging was geboren. De contributie bedroeg 1 cent per maand. In het seizoen 1913/1914 wordt voor het eerst deelgenomen aan competitievoetbal. In de Limburgse competitie werd de ploeg in het eerste seizoen meteen kampioen. De derde klasse werd verlaten voor de tweede klasse. Daarin zou de ploeg maar één seizoen verblijven. Want ook in de tweede klasse is Juliana de beste van allemaal. Het kampioenschap leidt tot promotie naar de eerste klasse. Overigens begon de ploeg in het seizoen 1915/1916 aan haar avontuur in de tweede klasse. In het seizoen 1914/1915 werd er geen competitie gespeeld in verband met een mobilisatie in Kerkrade. Het topseizoen was daar in 1939/1940. Juliana dat al tijden deelnam aan de Nederlandse competitie werd afdelingskampioen. Juliana nam daardoor deel aan de kampioenscompetitie. Ondanks dat Feyenoord met 2-0 verslagen werd op de Steenweg, wist men het landskampioenschap niet binnen te halen. Wel leverde Juliana voor het eerst een speler aan Oranje: Hub Vroomen was de gelukkige. Noodgedwongen moet Juliana in 1941 haar naam veranderen in Spekholzerheide. Omdat het verboden wordt om namen van het koninklijke huis aan je te binden. Dit gold ook voor straatnamen en bedrijven. In november 1954 werd Rapid'54 geboren.

SV Bleijerheide
SV Bleijerheide a.k.a. BVV Sparta, dat zijn complex had op de Jonkerbergstraat in Bleijerheide, zag de eerste zonnestralen op 27 juli 1914. Vaak wordt deze datum gebruikt als oprichtingsdatum van het huidige Roda JC. Toch is dit niet juist, de oudste waaruit Roda JC is voortgekomen zag het levenslicht op 20 juli 1910. Ondanks dit vierde Roda JC in 1964 haar gouden Jubileum. SV Bleijerheide nam vanaf het seizoen 1915/1916 deel aan de Limburgse competitie. Een droom zou uitkomen, want SV Bleijerheide oftewel BVV Sparta wordt kampioen. In 1923 stapt BVV Sparta over naar de Nederlandse voetbalbond waarna de naam definitief SV Bleijerheide zou zijn. Nadat SV Bleijerheide in de tweede klasse enkele malen kampioen geworden was, maar niet wist te promoveren, was het in 1931 zover, SV Bleijerheide promoveerde naar de eerste klasse. Wanneer SV Bleijerheide zich in 1954 opmaakt voor het 40-jarige jubileum, pakken donkere wolken zich samen. In die tijd begint het profvoetbal te leven, zoals ook in Limburg. In Heerlen komt Rapid'54 van de grond waarna velen spelers van SV Bleijerheide de overstap maken naar een profesionele vereniging. Het bestuur van SV Bleijerheide merkt op dat er actie ondernomen moet worden, de banden met Kerkrade Minor worden aangehaald, waarna op 10 november 1954 gefuseerd wordt. De naam van de nieuwe fusieclub: Roda Sport.

Kerkrade Minor
Kerkrade Minor, dat op 26 augustus 1926 op de aardbol verscheen, speelde zijn wedstrijden op de Rolduckerstraat. Toch blijkt dat drie jaar voor de officiële oprichting Kerkrade Minor al aardig heeft mee gespeeld in de tweede klasse C. Grote succesen kenden men echter niet. Op 10 november 1954 werd er samen met SV Bleijerheide samen gegaan tot Roda Sport. Rapid'54
Veel stof heeft Rapid'54 doen opwaaien, ondanks haar korte bestaan. Op 11/12 september worden dan de eerste profwedstrijden in Nederland gespeeld. Rapid'54 zou elf competitiewedstrijden spelen. Op 7 november besluiten Juliana, SV Bleijerheide en Kerkrade Minor elkaar te vinden. De KNVB zou de schulden saneren wanneer de clubs samen zouden gaan. Binnen 24 uur werd er dan ook actie ondernomen. Maar Kerkrade Minor en SV Bleijerheide verwerpen de fusie samen met Juliana waardoor SV Bleijerheide en Kerkrade Minor fuseren tot Roda Sport. Juliana blijft alleen over. Op 21 november 1954, wordt na het samengaan met Juliana, de naam Rapid'54 veranderd in Rapid JC.

Roda Sport
Roda Sport, dat voortkwam uit SV Bleijerheide en Kerkrade Minor, zou acht jaar voetbal spelen. In het eerste seizoen eindigde Roda Sport in de eerste klasse A in de middenmoot. Wanneer de KNVB besluit dat in het seizoen 1955-1956 een nieuwe divisie, de eredivisie, in het leven wordt geroepen, wordt Roda Sport ingedeeld in de eerste divisie welke uit 16 clubs zou bestaan. Dit door het gevolg van de behaalde resultaten de voorgaande jaren. In het seizoen 1957/1958 degradeert Roda Sport naar de eerste divisie B. Ook nu te hoog gegrepen voor Roda Sport. Men degradeerde het seizoen na de degradatie naar de eerste divisie B, opnieuw. Nu zou Roda uitkomen in de tweede divisie A. Hierin eindigt Roda Sport op een tweede plek, net niet goed genoeg voor promotie. Het seizoen daarna zat er ook geen promotie in: men sloot het seizoen af als zesde. In het seizoen 1961/1962 zou Roda Sport haar laatste wedstrijden spelen: het elftal eindigde op een tweede plek en zou daarna gaan fuseren met Rapid JC. Dat juist gedegradeerd was naar de eerste divisie.

Rapid JC
In tegenstelling tot fusieclub Roda Sport, kende Rapid JC meer successen. In het eerste seizoen kwam Rapid JC uit in de eerste divisie C. Er werd één thuisnederlaag geleden. PSV, de latere kampioen, was met 0-2 te sterk. Voor de rest haalde Rapid JC grote overwinningen in de thuiswedstrijden. Men eindigde het seizoen als tweede. Het seizoen erop zou een topseizoen gaan worden voor de fusieclub. Samen met Sportclub Enschede eindigden de jongens van Kaalheide op een gedeelde twee plek. Een beslissingswedstrijd moest aangeven wie mee mocht gaan strijden om het landskampioenschap. Rapid JC won met 4-3 en mocht samen met Elinkwijk, NAC uit Breda en Sparta uit Rotterdam gaan uitmaken wie de nieuwe landskampioen zou worden. Roda JC won op Kaalheide, voor 17.000 toeschouwers, met 3-1 van Sparta waarna ook gewonnen wordt van Elinkwijk en NAC. Rapid JC heeft na drie wedstrijden zes punten (2punten per gewonnen wedstrijd). Er volgt echter een terugslag, er wordt verloren van Sparta en Elinkwijk waardoor NAC met de eer lijkt te gaan lopen. De mannen uit Breda hadden genoeg aan een gelijkspel. Maar Rapid JC zou daar een stokje voor steken. De Limburgers wonnen met 5-1. Waardoor er ook in deze competitie twee ploegen gelijk eindigden. Nu moest Rapid JC met NAC gaan uitmaken, in een beslissingswedstrijd, wie groot feest mocht gaan vieren. In de Bossche Vliert zegevierden Rapid JC met 0-3 waardoor het glas geheven kon worden. 14 juli 1956 een historische dag voor Rapid JC. Viermaal werd Rapid JC gehuldigd. In De Vliert onderging de ploeg de eerste huldiging. Daarna was het de beurt aan de Heerlense bevolking. In Heerlen volgde er ook nog een huldiging op het stadshuis, waarna er werd afgesloten in Kerkrade, middels een heilige mis.

In het seizoen 1958/59 was Rapid JC dicht bij een nieuwe triomf. De beslissende wedstrijd tegen Sparta eindigde in 0-0. Wel werd een zuivere treffer van Rapid JC ten onrechte afgekeurd. Daarna begon het succes af te brokkelen. Financiële chaos konden niet voorkomen dat er maatregelen genomen moesten worden. In het seizoen 1961/1962 kon de ploeg het hoofd niet boven water houden en moest het elftal een stap terugzetten. 389 toeschouwers zagen Rapid JC's laatste thuiswedstrijd. Dit in tegenstelling tot 23.000 toeschouwers (het record) in 1956 tegen Elinkwijk. Rapid JC fuseerde met Roda Sport tot het nog altijd bestaande Roda JC!

Roda JC, trots van het zuiden!
Doordat Rapid JC gedegradeerd was naar de eerste divisie moest de nieuwe fusieclub beginnen in de eerste divisie. Dit liep meteen verkeerd. De nieuwbakken fusieclub eindigde als 16de en laatste en moest genoegen nemen met een plaatsje in een lagere divisie. Daarin speelde Roda JC drie seizoenen. Een derde, vierde en vijfde plek vielen de ploeg ten deel. In 1966 werden de beide tweede divisies samengebracht tot 1. Ook hierin speelde Roda JC goed mee, promotie zat er nimmer in. Maar doordat in 1971 de tweede divisie werd opgeheven plaatste Roda JC zich, als de nummer 5, automatisch voor de eerste divisie. Roda JC eindigde het eerste jaar als vierde. Eén seizoen later was er echter groot feest. Eindelijk promoveerde Roda JC naar de eredivisie. Na de degradatie (en fusie) van Rapid JC in 1962 speelde er 11 jaar later weer een Kerkraadse ploeg in de eredivsie.

Roda JC eindigde in het eerste seizoen op een 15de plaats, een seizoen dat geopend werd tegen aartsrivaal MVV. Een gelijkspel tegen Ajax (0-0) zorgden ervoor dat Roda JC behouden bleef voor de eredivisie, op doelsaldo, dat wel. Het moeilijke en zware eerste seizoen werd daarna vergeten. Zonder al teveel moeite wist Roda JC zich makkelijk te handhaven in de eredivisie. In het tweede seizoen eindigde de ploeg zelfs op een verdienstelijke negende plek. Tegenwoordig speelt Roda JC nog altijd eredivisie. Samen met Ajax, Feyenoord, PSV en FC Utrecht is Roda JC de enige ploeg die nooit gedegradeerd is uit de eredivisie.

Roda JC kende succesvolle periodes. Zo werden diverse Europese topclubs bijna over de knie gelegd. Roda JC speelde in haar bestaan vijf bekerfinales, waarvan er twee werden gewonnen. Het meest succesvolle seizoen kende onze club in het seizoen 1994/1995. Roda JC, dat normaal gesproken gewoon kampioen zou zijn geworden, moest het helaas afleggen tegen een ongenaakbaar Ajax, die juist in dat seizoen alles won. Toch eindigde Roda JC tweede. Wel is Roda JC de enige ploeg in Europa geweest die in het seizoen 1994/1995 niet van Ajax heeft verloren (tweemaal 1-1).

In de jaren zeventig, tachtig en negentig speelde Roda onvergetelijke Europese wedstrijden tegen clubs als Anderlecht, Sredets Sofia, en Benfica. In het nieuwe millennium wist Roda zelfs te verassen met mooie prestaties tegen clubs als Bordeaux (1-0 verlies uit en 2-0 winst thuis) en AC Milan (0-1 verlies thuis en 0-1 winst uit, verlies na strafschoppen). Met relatief weinig middelen is Roda een gerespecteerde tegenstander in eigen land en daarbuiten. Na enkele seizoenen zonder Europese wedstrijden snakken de geel-zwarte fans naar een nieuwe Europese tour.

Forza Roda!!